Novice

O pomenu krožnega gospodarstva tudi v Beogradu

10. 1. 2019, Urška Fric , Vir: GZS

Ob priložnosti uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Srbiji, bo govora tudi o krožnem gospodarstvu.

Ob priložnosti uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Srbiji v sodelovanju med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, Javno agencijo SPIRIT, Ministrstvom za zunanje zadeve RS, Slovenskim poslovnim klubom Beograd, Privredno komoro Srbije in GZS, organiziran obisk slovenske poslovne delegacije v Beogradu. Delegacija je organizirana pod pokroviteljstvom NLB.

Ključna področja na dogodku bodo digitalizacija, krožno gospodarstvo in turizem Foto: GZS


O e-Simbiozi v 'Socijalni ekologiji'

28. 11. 2018, Urška Fric , Vir: SRCE

Nastajanje e-Simbioze in njen pomen za krožno gospodarstvo Slovenije, smo predstavili v zadnji številki znanstvene revije 'Socijalna ekologija'.

V zadnji številki revije 'Socijalna ekologija: časopis za ekološku misao i sociologijska istraživanja okoline', smo z znanstveno-raziskovalnega vidika predstavili postopek nastajanja e-Simbioze in njen pomen za slovensko krožno gospodarstvo. Članek z naslovom 'E-Simbioza – Leading the Way to a Circular Economy through Industrial Symbiosis in Slovenia', sta objavila raziskovalca s FIŠ, asist. Urška Fric, vodja e-Simbioze in prof. dr. Borut Rončević.

Revija 'Socijalna Ekologija', ki obravnava ekološke in sociološke raziskave, obstaja od leta 1992, k publiciranju pa privablja vedno več raziskovalcev. Foto: SRCE


Delavnica na temo koncepta Cradle-to-Cradle z LCA

13. 11. 2018, Urška Fric , Vir: 3ZEN

16. novembra 2018 se bo v Ljubljani odvila delavnica na temo Cradle-to-Cradle z LCA – Ocena življenjskega cikla.

16. novembra 2018 se bo v Ljubljani odvila delavnica na temo Cradle-to-Cradle z LCA – Ocena življenjskega cikla. Po uvodni predstavitvi bosta potekali delavnici na temo Cradle to Cradle® Innovacije in LCA – Life Cycle Assessment, ki jima bo sledila razprava. Predavatelji na Cradle-to-Cradle delavnici bodo: Marko Krajner, 3ZEN d.o.o., Roman Kunič, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo in Albin Kälin, EPEA Switzerland GmbH

Koncept Cradle-to-Cradle Foto: William McDonough


Konferenca REC 2018

4. 9. 2018, Urška Fric , Vir: GZS

V Rimskih Toplicah bo med 18. in 19. oktobrom 2018 potekala Konferenca REC 2018 – Ravnanje z odpadki v primežu okoljske zakonodaje.

Sekcija zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, v Rimskih Toplicah med 18. in 19. oktobrom 2018 organizira Konferenco REC 2018 – Ravnanje z odpadki v primežu okoljske zakonodaje. Kot pravi predsednik sekcije, Jure Fišer, je čas, da glavni deležniki sedemo skupaj in se pogovorimo o željah, prioritetah, možnostih delovanja, razmejitvah odgovornosti, ki nam jih na področju ravnanja z odpadki predpisujejo evropske direktive. Zato bodo na letošnji konferenci REC 2018 glavne teme namenjene pogovoru med različnimi deležniki, ki delujejo na področju podaljšane proizvajalčeve odgovornosti, poudarek pa bo na skupni okrogli mizi, kjer se bodo izluščila izhodišča, ki bodo novemu ministru in ekipi na MOP-u lahko dobro izhodišče za težko delo, ki jih na zakonodajnem delu čaka v prihodnje.

5. konferenca Sekcije zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov Foto: GZS


Industrijska simbioza

20. 6. 2018, Urška Fric , Vir: GZS

Na GZS se je 19. 6. 2018 odvila delavnica o industrijski simbiozi.

GZS in Zavod za gradbeništvo Slovenije sta 19. 6. 2018, na GZS skupaj s Skupnostjo inovacij in znanja Surovine Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo in SRIP – Krožno gospodarstvo, organizirala delavnico INDUSTRIJSKA SIMBIOZA – Od odpadka, stranskega proizvoda do vgrajenega gradbenega proizvoda.

Industrijska simbioza predstavlja enega izmed ključnih orodij krožnega gospodarstva. Foto: Urška Fric


Na GZS izveden okoljski dan gospodarstva

1. 6. 2018, Urška Fric , Vir: GZS

31. maja 2018 je na GZS v Ljubljani pod naslovom Odpadek ali proizvod: kje je ločnica, potekal okoljski dan gospodarstva. Na dogodku je bilo prisotnih več kot 100 udeležencev iz gospodarstva, zbornic ter raziskovalnih in razvojnih institucij. Med njimi je bila tudi ekipa e-Simbioze.

Ob svetovnem dnevu varstva okolja, je 31. maja 2018 na GZS v Ljubljani pod naslovom Odpadek ali proizvod: kje je ločnica, potekal okoljski dan gospodarstva. Na dogodku je bilo prisotnih več kot 100 udeležencev iz gospodarstva, zbornic ter raziskovalnih in razvojnih institucij. Med njimi je bila tudi ekipa e-Simbioze. Rdeča nit dogodka je bila nova zakonodaja EU o odpadkih in izzivi krožnega upravljanja s plastiko in kompoziti, z digestatom in s sirotko. Predstavljena pa je bila tudi statistika prehoda v krožno gospodarstvo, in sicer je Statistični Urad Republike Slovenije predstavil kako se krožno gospodarstvo statistično spremlja in kje se Slovenija trenutno nahaja.

Odpadek ali proizvod: kje je ločnica? Foto: GZS


Predstavljen kažipot prehoda v krožno gospodarstvo Slovenije

22. 5. 2018, Urška Fric , Vir: Circular Change

Prvi Kažipot prehoda v krožno gospodarstvo Slovenije je bil pod avtorstvom Circular Change platforme in konzorcija partnerjev, javno predstavljen v maju 2018. Platforma e-Simbioza, pa je primer dobre prakse na regionalni ravni.

Prvi Kažipot prehoda v krožno gospodarstvo Slovenije je bil pod avtorstvom Circular Change platforme in konzorcija partnerjev, javno predstavljen maja letos. Kot navajajo avtorji, je njegov cilj tlakovati pot za prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo. Kažipot naslavlja naslednje cilje: a. Opredeliti potenciale, ki Slovenijo utemeljujejo kot voditeljico prehoda v krožno gospodarstvo v Srednji in Vzhodni Evropi; b. Z vključevanjem deležnikov prepoznati in povezati krožne prakse; c. Oblikovati priporočila za Vlado RS, da bo krožni prehod učinkovitejši; d. Nakazati krožne priložnosti za krepitev mednarodne konkurenčnosti gospodarstva in kakovosti življenja za vse. Pri tem predstavlja 4 prepoznana prednostna področja za Slovenijo: gozdne verige vrednosti, prehrambni sistem, mobilnost in predelovalne dejavnosti. Tekom procesa nastajanja Kažipota je Projektna ekipa izvedla serijo 12 regionalnih posvetov v 12 regijah Slovenije, ki so bili namenjeni identificiranju priložnosti, in potencialov za razvoj krožnega gospodarstva v posameznih regijah. Primer dobre prakse na regionalni ravni v Jugovzhodni Sloveniji, je bila tudi eSimbioza.

Slovenija se pridružuje evropskim državam, ki prehod v krožno gospodarstvo uvrščajo med strateške prioritete Foto: Circular Change


Krožno gospodarstvo kot priložnost

17. 5. 2018, Urška Fric , Vir: GZDBK

Ekipa e-Simbioze se je včeraj udeležila Posveta Krožno gospodarstvo kot priložnost, ki se je odvil na Otočcu.

Na posvetu smo podrobno spoznali Cradle to Cradle koncept krožnega gospodarstva, ki zagotavlja kakovost surovin skozi več življenjskih ciklov. EPEA Switzerland transformira podjetja s fokusom na inovacijah, odstranjevanju nevarnih kemikalij in novih poslovnih modelih. Prikazani so bili prebojni projekti iz področja industrije plastike, biorazgradljivih polimerov, tekstila, pohištva in sicer na primerih podjetij Lauffenmuhle Infinito, Wolford tekstila, Bayonix razgradljive plastenke, Bauwerk parketa, Frosch čistil in detergentov z reciklirano certificirano plastiko, USM pohištva kot ikone za arhitekte, C&A verige trgovin. Fokusno področje SRIP – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo je izvajanje aktivnosti skupnega razvoja skladno s fokusnimi področji S4 (Strategije pametne specializacije Slovenije) za prehod v krožno gospodarstvo, ki se osredotočajo na tehnologije za predelavo biomase ter razvoj novih bioloških materialov, tehnologije za uporabo sekundarnih surovin in ponovno uporabo odpadkov ter na pridobivanje energije iz alternativnih virov. Izvedeli smo tudi kako spodbuditi prehod v krožno gospodarstvo, kateri so ukrepi za zmanjšanje odpadkov in kako dolenjsko podjetje reciklira odpadno steklo ter pridobiva okoljske znake.