Novice

Dijaki ŠCNM spoznali Platformo e-Simbioza

16. 3. 2019, Urška Fric , Vir: FIŠ

Platforma e-Simbioza, ki danes služi kot orodje pri prehodu Slovenije v krožno gospodarstvo, predstavlja uspešen primer uporabniške izkušnje.

Platforma e-Simbioza, ki danes služi kot orodje pri prehodu Slovenije v krožno gospodarstvo, predstavlja uspešen primer uporabniške izkušnje. Predstavili smo jo dijakom, ki so v okviru strokovne ekskurzije obiskali FIŠ. Na FIŠ smo v četrtek, 14. marca 2019, gostili dijake in dijakinje Šolskega centra Novo mesto, smeri Računalniški tehnik in Tehniška gimnazija. 90 nadebudnežev je sodelovalo na dveh delavnicah. Izr. prof. dr. Blaž Rodič je pripravil delavnico z naslovom Kako do boljših odločitev z računalnikom, asist. Urška Fric pa delavnico Oblikovanje uporabniške izkušnje nekoliko drugače.

Nadebudni dijaki so spoznavali orodja za podporo odločanju in oblikovanje uporabniške izkušnje Foto: FIŠ


O pomenu krožnega gospodarstva tudi v Beogradu

10. 1. 2019, Urška Fric , Vir: GZS

Ob priložnosti uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Srbiji, bo govora tudi o krožnem gospodarstvu.

Ob priložnosti uradnega obiska predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja v Srbiji v sodelovanju med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, Javno agencijo SPIRIT, Ministrstvom za zunanje zadeve RS, Slovenskim poslovnim klubom Beograd, Privredno komoro Srbije in GZS, organiziran obisk slovenske poslovne delegacije v Beogradu. Delegacija je organizirana pod pokroviteljstvom NLB.

Ključna področja na dogodku bodo digitalizacija, krožno gospodarstvo in turizem Foto: GZS


O e-Simbiozi v 'Socijalni ekologiji'

28. 11. 2018, Urška Fric , Vir: SRCE

Nastajanje e-Simbioze in njen pomen za krožno gospodarstvo Slovenije, smo predstavili v zadnji številki znanstvene revije 'Socijalna ekologija'.

V zadnji številki revije 'Socijalna ekologija: časopis za ekološku misao i sociologijska istraživanja okoline', smo z znanstveno-raziskovalnega vidika predstavili postopek nastajanja e-Simbioze in njen pomen za slovensko krožno gospodarstvo. Članek z naslovom 'E-Simbioza – Leading the Way to a Circular Economy through Industrial Symbiosis in Slovenia', sta objavila raziskovalca s FIŠ, asist. Urška Fric, vodja e-Simbioze in prof. dr. Borut Rončević.

Revija 'Socijalna Ekologija', ki obravnava ekološke in sociološke raziskave, obstaja od leta 1992, k publiciranju pa privablja vedno več raziskovalcev. Foto: SRCE


Delavnica na temo koncepta Cradle-to-Cradle z LCA

13. 11. 2018, Urška Fric , Vir: 3ZEN

16. novembra 2018 se bo v Ljubljani odvila delavnica na temo Cradle-to-Cradle z LCA – Ocena življenjskega cikla.

16. novembra 2018 se bo v Ljubljani odvila delavnica na temo Cradle-to-Cradle z LCA – Ocena življenjskega cikla. Po uvodni predstavitvi bosta potekali delavnici na temo Cradle to Cradle® Innovacije in LCA – Life Cycle Assessment, ki jima bo sledila razprava. Predavatelji na Cradle-to-Cradle delavnici bodo: Marko Krajner, 3ZEN d.o.o., Roman Kunič, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo in Albin Kälin, EPEA Switzerland GmbH

Koncept Cradle-to-Cradle Foto: William McDonough


Konferenca REC 2018

4. 9. 2018, Urška Fric , Vir: GZS

V Rimskih Toplicah bo med 18. in 19. oktobrom 2018 potekala Konferenca REC 2018 – Ravnanje z odpadki v primežu okoljske zakonodaje.

Sekcija zbiralcev in predelovalcev kovinskih in nekovinskih odpadkov v okviru Gospodarske zbornice Slovenije, v Rimskih Toplicah med 18. in 19. oktobrom 2018 organizira Konferenco REC 2018 – Ravnanje z odpadki v primežu okoljske zakonodaje. Kot pravi predsednik sekcije, Jure Fišer, je čas, da glavni deležniki sedemo skupaj in se pogovorimo o željah, prioritetah, možnostih delovanja, razmejitvah odgovornosti, ki nam jih na področju ravnanja z odpadki predpisujejo evropske direktive. Zato bodo na letošnji konferenci REC 2018 glavne teme namenjene pogovoru med različnimi deležniki, ki delujejo na področju podaljšane proizvajalčeve odgovornosti, poudarek pa bo na skupni okrogli mizi, kjer se bodo izluščila izhodišča, ki bodo novemu ministru in ekipi na MOP-u lahko dobro izhodišče za težko delo, ki jih na zakonodajnem delu čaka v prihodnje.